Sigrid a Gőgös

R.e. 2265 Fogmoon 9. – Hold napja

Üdv!

Az október hónapom eléggé zsúfolt volt, így kimaradt pár poszt, többek között az őszi napéjegyenlőséggel, valamint Leif Eriksson– nal, és apjával Vörös Erik– kel kapcsolatban. Sebaj, majd jövőre is lesz még újdonság a megemlékezések, ünnepek terén.

Most azonban Sigríð Storråda– ról szeretnék írni pár sort, hiszen a világon sok ásatrúer a mai napot az ő ünneplésének szenteli.

sigridthehaughty

Az északi mondákban királynőként, először a svéd Győztes Erik király felesége, majd a dán Villásszakállú Sweyn– é. E téren azonban sajnálatos módon a történelmi források elég zavarosak, és ellentmondások vannak a fent említett királyok házastársaival kapcsolatosan. Sigrid több mondában is feltűnik (melyek generációkkal később születtek), de ennek ellenére sem áll rendelkezésre hiteles bizonyíték arról, hogy minden úgy történt ahogy azt ma tartjuk/ meséljük, vagy hogy egyáltalán Sigrid személye egy, vagy több nő karaktere összegyúrva egy mondabeli hőssé.

A Snorri Sturluson által írt Heimskringla a legendás törzsfő Skogul- Tosti gyönyörű, de egyúttal bosszúszomjas lányaként, egy befolyásos svéd nemesasszonynak ábrázolja. Mint Győztes Erik özvegye, jelentős birtokokkal rendelkezett, és a fiával Kincses Olaf– fal élt együtt. Nyilvánvaló, hogy ezek a tények elég jó potenciális feleséggé tették- mondhatni jó parti volt. Nem is sokat teketóriáztak a kérők… Fogadott fivére Harald Grenske, Vestfold királya udvarolni kezdett neki, de volt egy másik nemesi hódolója is, méghozzá a Gardaliki Vissavald személyében, akit Sigrid egy lakomát követően halálra égettetett, hogy más próbálkozókat ezáltal eltántorítson. Állítólag ekkor kapta a “gőgös” nevet is.

Nem mindenki hátrált azonban meg, és itt jön a mai nap értelmét megadó esemény!

Sigrid kezére nem más vetett szemet, mint Olaf Tryggvasson, azaz Törvényszegő Olaf, Norvégia királya aki fontos szerepet játszott Észak kereszténységre történő konvertálásában. Nem hazudtolván meg magát ekkor sem, az volt a feltétele, hogy Sigrid- nek fel kell vennie a kereszténységet. Az özvegy királyné viszont valahogy így szólt: “Nem hagyom el a hitem, melyet őseim gyakoroltak előttem.” Erre mérgében Olaf felpofozta kesztyűjével, amire Sigrid higgadtan állítólag eképpen reagált: “Lehet, hogy egy napon ez okozza majd halálod.

Sigrid_and_olaf

Ezt követően Sigrid hozzálátott, hogy létrehozzon egy koalíciót Olaf Tryggvasson ellenségeiből, hogy véget vessenek földi pályafutásának. Persze itt- ott rá kellett kicsit segíteni a dolgokra. Kezdetnek szövetséget teremtett Svédország, valamint Dánia között, mikor hozzáment a szintén megözvegyült Villásszakállú Sweyn- hez (Kékfogú Harald fia), aki akkorra már összetűzésbe került Olaffal.

sweynforkbeard

Sweyn elküldte lánytestvérét Tyri- t, hogy házasodjon meg a Wend– ek (germán települések közelében élő szláv népek történelmi megnevezése) királyával Burislav– val, aki elvileg Sweyn első feleségének Gunhild- nek volt az apja. Azonban Tyri elszökött, és inkább Olaf- hoz ment hozzá, akit aztán szinte belehajszolt a Sweyn elleni konfliktusba. Ezalatt Sigrid folytatta tervének kivitelezését, és feltüzelte Sweyn- t Olaf Tryggvasson ellen. Mindez aztán a Swold- i tengeri ütközetben csúcsosodott ki, ahol Olaf meghalt (mikor látta, hogy minden veszve- a habokba vetette magát melyek elnyelték – bár később mendemondák azt tartották túlélte, és több helyen is látni vélték).

Faroese_stamp_562_Ormurin_langi

Ez a feröer- szigeteki bélyeg az Ormurin Langi (A hosszú kígyó – Olaf Tryggvasson hajója ugyanezt a nevet viselte) címet viselő balladának állít emléket, amely a Swoldi csatát beszéli el.

Amit még érdemes megemlíteni, ami talán utalhat Sigrid létezésére az az, hogy a középkori dán királyok svédországi birtokait Syghridslef– nek nevezték, ami annyit tesz “Sigrid hagyatéka“.

Forrás: Wikipedia ide vonatkozó írásai.

~ by Hardy on 2015-11-09.

Leave a comment